onsdag 26. august 2015

Eldre-legevakt gir bedre omsorg


En rekke rapporter og undersøkelser viser at Trondheim har store utfordringer når det gjelder kvalitet i eldreomsorgen. Dessverre er det ikke snakk om enkeltstående saker, men om alvorlig svikt som gjentar seg. Det gir grunnlag for å si at det er krise i omsorgen.
Adressa 26.08.2015

Det finnes ingen enkel og rask løsning på dette. Men det er opplagt at vi må jobbe hardere med kvaliteten. Flere tiltak for å bedre kvaliteten er nødvendig. Flere sykepleiere og hjelpepleiere på jobb når det trengs mest er ett av dem.

Trondheim er dårligst av landets ti største kommuner på legedekning i sykehjem, det må vi gjøre noe med.

Vi vet at den kommunale omsorgen har fått ansvar for pasienter med langt mer alvorlige og komplekse lidelser enn tidligere. En stor andel er demente. Beboere i sykehjem bruker i gjennomsnitt syv legemidler. Ti prosent av alle innleggelser skyldes trolig legemiddelrelaterte problemer. Dette viser at behovet for spesialkompetanse øker.

Styrket legedekning gjør det mulig å organisere en egen legevakt for sykehjemmene. En slik legevakt vil ha en kompetanse som er tilpasset eldre pasienter. Erfaringer fra andre byer viser at dette bidrar til å bedre kvaliteten.

Bedre legedekning og sykehjemslegevakt kan for eksempel bidra til færre besøk på legevakten og færre unødvendige innleggelser på sykehus. Det sparer de eldre for belastningen ved å bli flyttet og ved lang ventetid. I tillegg er det økonomisk fornuftig.

Les Adresseavisens sak om sykehjemslegevakt her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar